Tessa Cox werkt als fertiliteitsarts in Medisch Centrum Kinderwens in Leiderdorp. Ze begeleidt mensen bij wie zwanger worden op de natuurlijke manier niet lukt. Voor Ouders van Nu schrijft ze elke maand een blog over haar ervaringen.
Hoe je met een kinderwens omgaat verschilt per persoon. De een praat er makkelijk over en de ander houdt het liever geheim. Veel stellen die zwanger proberen te worden, wachten om dit te vertellen aan hun omgeving totdat ze daadwerkelijk zwanger zijn. En dan wachten de meesten totdat de eerste 12 weken van de zwangerschap voorbij zijn. Maar wat nu als een zwangerschap uitblijft? Mijn ervaring is dat óók dan er grote verschillen zijn in hoeverre mensen dit delen met de buitenwereld. Voor veel mensen geldt dat praten over vruchtbaarheidsproblemen taboe is.
Toekomstbeeld
Al een tijd begeleid ik Yvonne en Mark. Yvonne is een zachtaardige vrouw die als lerares werkt en Mark is een stoere vent, breedgeschouderd en met op zijn armen talloze tatoeages, die in de bouw werkt. Ze zijn al 2,5 jaar bezig om zwanger te worden. Tijdens de vorige afspraak besprak ik met hen de uitslagen van de vruchtbaarheidsonderzoeken en toen moest ik Mark vertellen dat hij onvruchtbaar is. Uit zijn zaadonderzoek bleek dat er bij herhaling geen zaadcellen aanwezig waren.
Ze vertellen mij dat sinds de uitslag van het onderzoek hun hele toekomstbeeld in elkaar is gestort. De eerste dagen hebben ze zich beiden ziek gemeld en konden ze alleen maar huilen. Mark is somber en heeft nergens zin in. Hij kan zich niet concentreren op zijn werk en vermijdt het contact met familie en vrienden. Daarnaast voelt hij zich niet mannelijk meer en heeft het idee te falen omdat hij zijn vrouw geen kind kan geven.